Ara sona

Títol

Artista

EN DIRECTE

Fórmula Confinada

00:00 23:00

EN DIRECTE

Fórmula Confinada

00:00 23:00


Feliços 33

Article de el dia gener 11, 2018

Fa poc més de 10 dies vam encetar aquest 2018, i com cada mes de gener, celebrem el nostre aniversari. Aquest cop, en fem 33. Va ser a l’any 1984, quan en diverses assemblees, a finals d’any, es va decidir que al 1985 naixeria un nou taller dins de l’Ateneu Popular de Sants. L’Ateneu, que va tenir la primera ludoteca de tot l’estat i diversos tallers de cinema, teatre, balls; no volia desaprofitar el “boom” de les ràdios municipals i locals que començaven a emetre a tot arreu. Així que l’Ateneu va començar a emetre l’any 1985, amb poc més de 20 Watts de potència en un dial que aleshores estava molt més buit del que tenim avui dia. 

 

(Instal·lacio antena -Imatge Gabi Gallart, 1985)

Amb emissions a hores diverses i sense cap tipus de continuïtat, la ràdio va emprendre aquest viatge que ens porta fins el dia d’avui. Vol dir que la Ona de Sants-Montjuïc (aleshores Ona Popular de Sants) fa 33 anys que emet al dial de la ciutat de Barcelona. No va ser fàcil per els nostres avantpassats de la ràdio. Heu de pensar, que els ordinadors només es veien per la televisió o en grans empreses a preus que ningú es podia permetre, ni tan sols existia el COMPACT DISC. Tot eren vinils a 33rpm o 45rpm, o cassets (Cassettes), que es reproduïen i es gravaven una vegada i un altre perdent cada cop més qualitat. Molts joves de les noves generacions, no es poden imaginar la ràdio més artesana.

(Control tècnic – Imatge A.Barragán 1994)

Per sort i gràcies a la feina de potser un miler de socis que han passat durant aquest 33 anys, la Ona de Sants ha evolucionat amb els temps i sempre amb la millor tecnologia. Durant prop de 20 anys, la ràdio no va rebre cap subvenció funcionava amb les quotes dels socis de l’Ateneu Popular de Sants i el suport d’alguns comerços del barri, que a canvi de parlar d’ells o fer una falca (espai publicitari), feia un donatiu, en diners o en productes per regalar als oients de la ràdio. Avui dia, la ràdio rep una subvenció per part de l’Ajuntament de Barcelona, que suposa un ajut de menys d’un 10 % del pressupost de la entitat, però això no es cap quiexa, al contrari, ens referma en que som, gairebé auto-gestionats com entitat sense afany de lucre que som (Registre Generalitat de Catalunya d’Entitats i Associacions).

(Logotips Ona de Sants 1985 – 2014 -Hemeroteca)

 

Bé hem arribat als 33 anys, hem superat 2 crisis econòmiques, uns jocs olímpics, i la transformació de la societat en tots els aspectes. No, no som herois de res i per ningú.                  Sempre hem estat els mateixos i així volem continuar, només volem fer el que ens agrada, RÀDIO en majúscules. Ràdio de veritat, en directe, interaccionant amb els oients en tot moment i a tota hora. Informar, fer riure i a vegades plorar, compartir històries, distreure, i ser la veu de qui ens escolta. Ona de Sants Montjuïc no és ni ha estat una ràdio convencional que viu i lluita per les audiències, no treballem per la ràdio, som tots voluntaris, que en el nostre temps lliure fem el que ens agrada, ni tampoc hem tingut una programació estàndard, som creatius.

(Locutori actual-A.Barragán 2017)

No volem avorrir-vos amb el primer article d’aquest any, us recomanem que connecteu amb el 94.6FM o visiteu de tant en quant la nostra web i trobeu el vostre programa, aquell que parla de coses que no s’escolten o es censuren a altres mitjans.

Feliç 2018, i feliços 33, estimada ràdio…

 


La teva opinió

Deixa'ns la teva opinió

La teva adreça de correu no es publicaràRequired fields are marked *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.